İbn-i Sina 1000 yıl önceden uyardı! Sonbaharda bu gıdaları tüketmeyin, yemekten sonra sakın bunu yapmayın
İbn-i Sina'nın bin yıl önce kaleme aldığı El Kanun fi't Tıbb adlı eserinde beslenmeyle ilgili sağlığa faydalı ve zararlı olan tüm alışkanlıklar hakkında bilgi veriyor. Binlerce yıl öncesinin uyarıları şu an günümüzde görülen birçok hastalığın sebebini de gözler önüne seriyor. İbn-i Sina sonbaharda bazı gıdaların tüketilmemesi ve yemekten sonra ılık su içilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. İşte detaylar…

Sonbaharda farkında olmadan tükettiğimiz bazı gıdalar ve yemekten sonra yaptığımız bazı alışkanlıklar hastanelik edebilir. Öyle ki İbn-i Sina binlerce yıl önce yazdığı kitabında tüm insanlığı gıda konusunda uyarıyor.
İbn- Sina kitabında şu şekilde uyarıyor:
"Sonbaharda tuzlu ve kuru gıdaları tamamı ile bırak. Ağzına koyma. Bunlar insanda her cins illetlerin meydana gelmesine sebep olur; peynir olsun, balık olsun, tuzda yatmış her nesne kötüdür."
İbn-i Sina'nın bin yıl önce kaleme aldığı Küçük Tıp Kanunu (El Kanun El-Sağir fi't Tıbb) İbn-i Sina'nın 14 ciltlik tıp ansiklopedisidir. Bu kitapta insanın anatomisinden hastalıklara kadar birçok detaylı bilgi ve ilaç tarifleri yer alıyor.
YEMEKTEN ÖNCE BİR MİKTAR SPOR YAPIN
Hareket doğal ısıyı harekete geçirir, geliştirir. Hareketsizlik doğal sıcaklığı dondurur ve söndürür. Yemekten önce bir miktar spor yapın. Öncesinde ve sonrasında dinlenin. Yemekten sonra hareket etmeyin.
Tek cins yemek ile yetinilmemeli, farklı yemekler yenmeli. Çünkü bu tedbir bakımından önemlidir. Yemeklerin farklı renklerde olması da önemlidir. Ancak her zaman olması gerekmez. Yemek yağlı ise bunun yanında tuzlu veya acı yerse; yine tuzlu ve acı yerken yağlı bir şey yemesi iyidir. Yemek ekşi ise yanında tatlı yemesi zorunludur. Tatlının yanında ekşi de böyledir.
HAMURLU TATLILAR DAMARLARI TIKAR
İbni Sina, tatlılar hakkında bin yıl önce şu çarpıcı değerlendirmeyi yapmış: "İlkbaharda çok tatlı yemekten kendini ziyadesiyle koru. Çünkü tatlının kanın üzerinde fena neticeler veren tesiri vardır. Tatlılar iki türlüdür. Ballı ve hamurlu. Ballı olanlar ağızda eriyip mideye giderse sindirime yardımcı olur. Hamurlu olanlara gelince, bunlar katıdır, sindirimi ağırdır. Damar ve eklem tıkanıklarına sebep olur. Tatlılar kan yapıcıdır, cinsel iktidara yardımcıdır."
YEMEKTEN SONRA ILIK SU İÇMEYİN
İlkbaharda her sabah daima bir miktar ılık su içmeyi adet eyle. Yemek yedikten sonra da bir yudum soğuk su iç. Bunda fayda vardır.
Yemekte hoş olmayan çeşide gelince; kızartma ile haşlama, kırmızı et ile balık, kurutma ile taze, et ile süt, yumurta ile et, baklagiller ile balık bir arada yemek doğru olmayan karışımlardır.
Su içmek yemek üzerine susuzluğu giderir. Bunun yemekten çok olmaması gerekir ki söndürücü olsun. Yemek ile midenin kütlesi arasına girsin. Soğukluk derecesi ise insana çok açık biçimde kendisini göstermeyecek kadar olmalı. Ilık suda bir hayır yoktur.'
BESİLİ ET SAFRA
Besili et yemekten çekinin, çünkü safra yapar. Sonbaharda karpuz ve üzüm ye. Bunları yemekte bir beis yoktur. Yazın kendisinde hem ekşilik ve hem buruculuk bulunan koruk gibi gıdaları ye. Yine nar tanesi ve koruk suyu ve demirhindi gibi gıdaları ye, iç.
Sonbaharda tuzlu ve kuru gıdaları tamamı ile bırak. Ağzına koyma. Bunlar insanda her cins illetlerin meydana gelmesine sebep olur; peynir olsun, balık olsun, tuzda yatmış her nesne kötüdür.
AŞIRI UYKU KİŞİYİ APTALLAŞTIRIR
"Uyku organları dinlendirir ve yemekleri sindirir. Kişiyi ve nefsi korur. Bedendeki doğal hareketler uyku ile olgunlaşır. Aşırı uyku bedeni soğutur, kişiyi aptallaştırır, yüzü kurutur. Uykusuzluk ise cesedi kurutur, nemini temizler, güçleri çözer, iradeyi engeller, mizacı bozar. Aşırı uykusuzluk hali akli dengesizliğe sebep olur."
- Popüler Haberler -

Diş eti iltihabında sızının doğal ilacı! 1 iğneye bedel doğal yöntem

Bu meyvenin içi erkeklere, dışı kadınlara faydalı! Hem kalbi hem bağışıklığı demir gibi yapıyor

Şansı herkesten daha açık olan 2 burç! Onlar resmen dört yapraklı yonca

Kişilik testi: Resimde ilk ne gördün? Nar gören mi pırlanta gören mi daha şanslı?

Günde kaç kere diş fırçalamak sağlıklı? Meğer geceleri fırçalamayanlar...

Üzüm sirkesi nasıl yapılır? Püf noktası: Tahta kaşık
