Ülser ve gastrit değil...Mide mikrobu nedir?
Mide mikrobu ateş ve halsizliğe neden olabilir. Mide mikrobu ve virüsüyle savaşanlar hazımsızlık hissini yaşarlar. Peki mide mikrobundan korunma yolları neler?

Mide mikrobu, helikobakter pilori bakterisinin mideye yerleşmesi ve burada çoğalmasıyla ortaya çıkar. Midede ekşime, yanma, gaz ve şişkinlik, bulantı ve ağrı gibi şikayetlerin en önemli nedenlerinden biri olabilir...
Mide şikayetlerinizin nedeni 'mikrop' olabilir
Helikobakter pilori, halk arasındaki adıyla 'mide mikrobu' mide veya ince bağırsakta iltihaplanmaya ve ülsere neden olan bir bakteri türüdür. Uzmanlar bu bakterinin tüm dünya nüfusunun yaklaşık yarısında görüldüğünü, gelişmekte olan ülkelerde bu oranın daha yüksek olduğuna dikkat çekmektedir.

Helikobakter pilori enfeksiyonuna yakalanma olasılığı; yaşadığınız ortam, sağlık geçmişiniz ve günlük alışkanlıklarınızla doğrudan bağlantılıdır. İşte riskinizi artırabilecek durumlar:
Kalabalık yaşam alanları
Aynı evde çok sayıda kişinin yaşaması, bakterinin kişiden kişiye geçmesini kolaylaştırır.
Hijyen olmayan içme suyu
Yeterince arıtılmamış veya kirli su, mikrobun bulaşmasına neden olabilir.
Gelişmekte olan bir ülkede yaşamak
Hijyen koşullarının yetersiz olabildiği bölgelerde enfeksiyon oranı daha yüksektir. Bu ülkelerde genellikle çocukluk çağında bulaş görülür.
Bazı sağlık problemleri
Atrofik gastrit, bağışıklık sistemi ile ilişkili kansızlık, mide adenomu gibi enfeksiyon gelişme riskini artıran sorunlardır.
Ailede mide hastalığı öyküsü varlığı
Ebeveyn ya da kardeşlerde peptik ülser veya mide kanseri bulunması, riski yükseltir.
Yiyecek ve mutfak gereçlerini paylaşmak
Tükürük yoluyla bulaşma olabileceği için yiyeceklerin veya çatal, kaşık, bardak gibi gereçlerin paylaşılması enfeksiyon riskini artırır.
Ülkemizde çok yaygın
Ülkemizde mide mikrobu taşıyanların oranı yüzde 90'ları bulduğu düşünülüyor. Dolayısıyla bu mikropla ilgili farkındalık halk sağlığı açısından da büyük önem taşıyor.
Bulaştığı an hastalık oluşur mu?
Enfeksiyon, hijyen kurallarına dikkat etmeyen kişilerde daha sık görülür. Ağız yoluyla bulaşır; tuvalet sonrası ellerin yıkanmaması ve yiyeceklerle teması risk oluşturur. Bağışıklık sistemi zayıfladığında bakterinin mideye yerleşme riski artar. Bakteriyi aldıktan sonra belirtiler bazı kişilerde aylar, yıllar sonra ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda ise belirtiler hiç oluşmadan taşıyıcılık sürebilir.
- Popüler Haberler -

Limon kabuğunu çöpe atmayın! İşte 10 farklı kullanım alanı

Eldeki sarımsak kokusu nasıl geçer? Her evde var: Ellerinizi ovalayın, kokudan eser kalmıyor

Zerdeçal+karabiber karışımı neden herkesin dilinde? Bilim cevabı açıklıyor

Araştırıldı! Baş ağrısının ilacı okaliptüs! Kokladıkça ağrı hafifliyor

İlk tanışmada insanların yüzde 90'ı 1 detaya bakıyor! Bilim insanları da onaylıyor

Kişilik testi: Yatağını nasıl topladığın karakterini ele veriyor!
